Χειρουργική Θεραπεία Σκολίωσης Ενηλίκων
Η εκτίμηση και η αντιμετώπιση των ενηλίκων με παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.), έχουν σημειώσει ραγδαία βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Οι συνεχώς αυξανόμενες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική ιστορία και την εξέλιξη της σκολίωσης των ενηλίκων, όπως επίσης και η καλύτερη γνώση των βιολογικών φαινομένων που προάγουν τη διαδικασία της σπονδυλοδεσίας επιτρέπουν στον χειρουργό της σπονδυλικής στήλης να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτή την κατηγορία των ασθενών. Η επιτυχής εκτίμηση και αντιμετώπιση του προβλήματος αυτών των ασθενών παραμένει μεγάλη πρόκληση.
Είναι γνωστόν ότι η σκολίωση, η οποία δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά, οδηγεί σε επώδυνη οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, σε προοδευτική επιδείνωση της δυσμορφίας, σε σπονδυλική στένωση με ριζιτικά φαινόμενα, σε μυική κόπωση, οφειλόμενη σε αστάθεια κατά το οβελιαίο και μετωπιαίο επίπεδο και σε ψυχολογικά προβλήματα τον ασθενούς λόγω της αντιαισθητικής εμφάνισής τον. Ο ακριβής καθορισμός τον πόνου, της ανικανότητας και τον αισθητικού αποτελέσματος είναι δύσκολο να τεθούν υπό σύγκριση ανάμεσα στις ομάδες των ασθενών αυτών. Αυτοί οι παράγοντες, όταν αντιπαρατίθενται με το υψηλό ποσοστό χειρουργικών επιπλοκών των επεμβάσεων των ενηλίκων συγκρινόμενο με το αντίστοιχο των εφήβων, κάνουν την απόφαση της χειρουργικής επεμβάσεως ακόμη πιο δύσκολη.
Με την επιδείνωση της σκολίωσης αυξάνεται αναλογικά η ένταση της οσφυαλγίας. Η συχνότητα της οσφυαλγίας κυμαίνεται από 40% έως 90% και η συχνότητα της επώδυνης σπονδυλικής παραμόρφωσης κυμαίνεται μεταξύ 60% και 80%.
Η αιτιολογία του άλγους είναι πολυπαραγοντική. Μπορεί να προκαλείται από τη μυική κόπωση, την αστάθεια τον κορμού, την αρθρίτιδα των σπονδυλικών διαρθρώσεων και την εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Αν και η συχνότητα της οσφυαλγίας είναι περίπου η ίδια στους ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων με την αντίστοιχη τον γενικού πληθυσμού, μελέτες έδειξαν ότι το άλγος στους σκολιωτικούς ασθενείς είναι μεγαλύτερο και πιο επίμονο. Επιπροσθέτως με την οσφυαλγία, οι σκολιωτικοί ασθενείς έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων σπονδυλικής στένωσης και ριζιτικού άλγους λόγω οστεοαρθριτικών αλλοιώσεων της Σ.Σ. και στροφικού υπεξαρθρήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πίεση ή ακόμη και σε εξελκυσμό των νευρικών ριζών.
Τέλος, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η ψυχολογική επιβάρυνση των ατόμων αυτών λόγω τόσο της χρονιότητας τον άλγους όσο και του αντιαισθητικού χαρακτήρα της παραμόρφωσης. Σε ένα σύγχρονο κόσμο όπου η εξωτερική εμφάνιση και η υγεία τον ατόμου παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την κοινωνική αποδοχή και επαγγελματική καταξίωσή του, είναι φανερό πόσο αρνητικά θα επηρεάσει την ψυχολογία του μια τέτοιου είδους παραμόρφωση. Οι έφηβοι με ιδιοπαθή σκολίωση έχουν εμφανίσει αυξημένη συχνότητα τάσεων αυτοκτονίας. Τι συμβαίνει λοιπόν με τα ήδη επιβεβαρημένα ψυχολογικά παιδιά όταν γίνουν ενήλικες με επιπρόσθετο άλγος από τις αναπόφευκτες εκφυλιστικές αλλοιώσεις και τη συνεχώς επιδεινούμενη παραμόρφωση, δεν είναι ακόμη γνωστό.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συντηρητική Θεραπεία
Ένδειξη συντηρητικής θεραπείας έχουν οι ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εκτεταμένη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση. Συστήνεται πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει βελτίωση της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων, ενδυνάμωση τον μυικού συστήματος και κινησιοθεραπεία για την αύξηση της ευλυγισίας τον κορμού και τον εύρους κίνησης των αρθρώσεων.
Η εναπόθεση θερμών επιθεμάτων, η χρήση μη ναρκωτικών αναλγητικών και η εφαρμογή κηδεμόνα στήριξης της οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.) απαλύνουν τα επώδυνα συμπτώματα, χωρίς όμως να αναχαιτίζουν την επιδείνωση των κυρτωμάτων.
Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στα σημεία πίεσης των νευρικών ριζών, στις σπονδυλικές διαρθρώσεις και οι επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών έχουν αποδειχθεί ανακουφιστικές στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπειας
Χειρουργική Θεραπεία
Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες:
- Οι ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης για τους νέους ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων (περίπου 40 ετών) περιλαμβάνουν:
Α) Θωρακικά κυρτώματα μεγαλύτερα των 50-60 μοιρών με χρόνιο άλγος που δεν υφίεται με τη συντηρητική αντιμετώπιση.
Β) Σημαντικού βαθμού παραμόρφωση, η οποία δεν είναι αποδεκτή από τον ασθενή.
2) Οι ασθενείς άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να παραπονούνται για τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης:
Α) Αντικειμενική (δια μετρήσεων) επιδείνωση των κυρτωμάτων με αστάθεια στο οβελιαίο και μετωπιαίο στο επίπεδο.
Εικ.1: Προσθι-οπισθίες ακτινογραφίας της θωρακο-οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Παρατηρείται σταθερή και σημαντική επιδείνωση του σκολιωτικού κυρτώματος από την ηλικία των 37 ετών (38°) εώς 64 ετών (85°). Η πάσχουσα λάμβανε μεγάλη ποσότητα αναλγητικών και υποβάλλετο σε συνεχή φυσιοθεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία βελτίωση των συμπτωμάτων της.
Β) Οσφυαλγία, ριζιτικό άλγος ή συμπτωματολογία σπονδυλικής στένωσης που σχετίζεται με τα οσφυικά κυρτώματα.
Γ) Σημαντική μείωση της πνευμονικής ζωτικής χωρητικότητας, η οποία δεν είναι απόρροια υποκείμενης πνευμονικής νόσου.
Εικ. 2: (α,β) Προεγχειρητικές ακτινογραφίες της Σ.Σ. Προσθί-οπισθία και Πλαγιά, σε όρθια στάση.
Παρατηρείται ύπαρξη μεγάλης σκολιώσεως και κυφώσεως η οποίες έχουν οδηγήσει σε πλήρη αστάθεια και ανισορροπία του κορμού.
(γ,δ) Μετεγχειρητικές ακτινογραφίες της Σ.Σ. Προσθί-οπισθία και Πλαγιά, σε όρθια στάση.
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ισορροπίας του κορμού της και την εξάλειψη της παραμορφώσεως της Σ.Σ. Για το σκοπό αυτό έγινε σπονδυλοδεσία από τον 3ο θωρακικό σπόνδυλο μέχρι τα λαγόνια οστά.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι ασθενείς κινητοποιούνται σε διάστημα 24 ή 48 ωρών μετά τη χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την ένταση τον άλγους. Τις πρώτες 24 μετεγχειρητικές ώρες η αναλγησία είναι μεγάλη μέσω επισκληρίδιας αντλίας έγχυσης μορφίνης. Στη συνέχεια και για μερικές ημέρες η αναλγησία γίνεται ενδοφλεβίως και ως το τέλος της πρώτης μετεγχειρητικής εβδομάδας δίνεται από το στόμα.
Αποφεύγονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διότι ενοχοποιούνται για καθυστέρηση της πώρωσης. Χορηγείται προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή 1 ώρα προεγχειρητικά, διεγχειρητικά (μία ή δύο δόσεις φαρμάκων) και σννεχίzεται για 36 έως 48 ώρες μετεγχειρητικά.
Αντιπηκτική αγωγή συστήνεται σε όλους τους ασθενείς για περίοδο 6 εβδομάδων.
Οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου στις 7 με 10 ημέρες μετεγχειρητικά. Η επανεξέταση γίνεται μετά από 2 και 6 μήνες, όπως και μετά 1 και 2 χρόνια μετεγχειρητικά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Τα αποτελέσματα από τη χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης ενηλίκων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το άλγος πολύ σπάνια εξαλείφεται πλήρως. Ωστόσο, το περιοχικό άλγος είναι σύνηθες σε σύνθετες επεμβάσεις, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 5-15%. Η θνησιμότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κάτω τον 1%.
Η λοίμωξη είναι σχετικά σπάνια επιπλοκή, κυμαινόμενη μεταξύ 1 και 8%.
Τραυματισμός των νεύρων αναφέρεται στο 1-5%ο των περιπτώσεων . Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης νευρολογικών διαταραχών διεγχειρητικά ενέχεται στις περιπτώσεις συνδυασμένων πρόσθι-οπίσθιων επεμβάσεων, σε περιπτώσεις σημαντικού μεγέθους άκαμπτων κυρτωμάτων, καθώς και σε περιπτώσεις υπερβολικής κύφωσης.
Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά χάρη α) στο σύστημα πλοήγησης και β) στη νευροπαρακολούθηση.
Α) Οι κοχλίες τοποθετούνται υπό ακτινοσκόπιση, είτε ακόμα καλύτερα από την καθοδήγιση του συστήματος O-ARM, το οποίο διαθέτει το νοσοκομείο METROPOLITAN. Με το σύστημα αυτό ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η θέση και η πορεία των κοχλιών μέσα στον σπόνδυλο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού νεύρων, αγγείων ή εσωτερικών οργάνων.
Β) Η νευροπαρακολούθηση παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς ελέγχου της ακεραιότητας των νεύρων και του νωτιαίου μυελού κατά τους διενεργούμενους χειρισμούς για τη διόρθωση της σκολιωτικής και κυφωτικής παραμόρφωσης, καθώς και από τους τοποθετούμενους κοχλίες στους σπονδύλους.
Εάν με τη χειρουργική διόρθωση επιτευχθεί ισορροπία σε μετωπιαίο και οβελιαίο επίπεδο και αυτή διατηρηθεί με στέρεα σπονδυλοδεσία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Η διόρθωση των κυρτωμάτων κυμαίνεται στο 30-60% και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση τον κυρτώματος, την ελαστικότητά τον και τη χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε. Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι το ποσοστό των ικανοποιημένων ασθενών είναι σε γενικές γραμμές υψηλό και αγγίζει το 90%.
Σε ασθενείς πάνω από 40 ετών που υποβλήθηκαν σε μείζονες επανορθωτικές επεμβάσεις, το ποσοστό ικανοποίησης άγγιζε το 81% και είχαν σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς λειτουργικών ικανοτήτων. Σε μία μελέτη έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και 30 ασθενών οι οποίοι αρνήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά. Σε παρακολούθηση κατά μέσο όρο τα 5 χρόνια, αναφέρεται ότι οι χειρουργημένοι ασθενείς είχαν σημαντική μείωση του άλγους και της κόπωσης, ενώ ήταν σαφής η βελτίωση της εικόνας τον εαυτού τους και της επέκτασης των λειτουργιών τους σε καθημερινή βάση σε σχέση με τους μη χειρουργημένους ασθενείς. Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγούν και άλλοι ερευνητές.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε σπονδυλοδεσία και τον ιερού οστού λόγω επιδείνωσης τον κυρτώματος ή άλγους έχουν επίσης υψηλό ποσοστό ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Σε μία σειρά ασθενών τα αποτελέσματα είναι καλά σε ποσοστό 93%, με προϋποθέσεις τη στέρεα σπονδυλοδεσία και την αποκατάσταση της οσφυικής λόρδωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με σκολίωση ενηλίκων απαιτεί προσεκτική εκτίμηση αυτών και ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό. Οι τεχνικές της διόρθωσης των παραμορφώσεων σε οβελιαίο και μετωπιαίο επίπεδο είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Επιπρόσθετα, το ποσοστό και ο τύπος των επιπλοκών που εμφανίζονται σε αυτές τις επεμβάσεις διαφέρουν από εκείνα των επεμβάσεων σε έφηβούς ασθενείς.
Πρωταρχικός στόχος της επανορθωτικής επέμβασης είναι η επίτευξη της ισορροπίας των διορθωμένων επιπέδων και η στέρεα σπονδυλοδεσία αυτών.
Εικ. 3: α. Προεγχειρητική και β. Μετεγχειρητική φωτογραφία της στάσης του σώματος πριν και μετά τη διορθωτική χειρουργική επέμβαση.
Καθοριστικό σημείο για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση της σκολιωτικής παραμόρφω-σης του ενήλικος είναι η αποκατάσταση της οβελιαίας ισορροπίας του σώματος.
Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 12 μήνες για να συνέλθουν από αυτές τις επεμβάσεις και η πλήρης αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί γύρω στα 2 χρόνια. Τελικά, η κατάλληλη επιλογή των ασθενών είναι κριτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση των αποτελεσμάτων αυτού τον είδους των χειρουργικών επεμβάσεων.
Leave a reply →