Γεώργιος Σάπκας του ΣταματίουΚαθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών |
Γεώργιος Σάπκας του ΣταματίουΚαθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών |
19η Ιουλίου 1989 – 2 Νοεμβρίου 1989 | Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ορθοπαιδική Κλινική |
3η Νοεμβρίου 1998 – 1η Απριλίου 2014 | Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ορθοπαιδική Κλινική |
1η Απριλίου 2014 | Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών |
12 Δεκεμβρίου 2019 | Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών |
Από το έτος 1974 μέχρις σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ο γράφων εργάσθηκε μόνο σε αμιγώς Πανεπιστημιακά Κέντρα και έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.
Από το διορισμό του τον Ιανουάριο του 1974 ως εσωτερικού Βοηθού στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στην εκπαίδευση των πεμπτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σαν Senior House Officer εργαζόμενος στο Winford Hospital, Bristol – England (Teaching Hospital) κατά την περίοδο 1977-78, συμμετείχε στο Post-graduate Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Σαν Registrar στο Νοσοκομείο «Robert Jones and Agnes Hunt» Orthopaedic Hospital (Teaching) England, κατά την περίοδο 1978-1980, συμμετείχε στο Post-graduate Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα καθώς και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Νοσοκόμων.
Από τον Αύγουστο 1980 μετά την επιστροφή του από την μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σαν Πανεπιστημιακός Επιμελητής – Λέκτωρ – Επίκουρος Καθηγητής – Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε ενεργά στη διδασκαλία των πεμπτοετών φοιτητών της Ιατρικής (1980-2014). Αυτή περιελάμβανε την πρακτική άσκηση των φοιτητών στους θαλάμους, την ανάπτυξη θεωρητικών μαθημάτων στο αμφιθέατρο, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, την επίδειξη εγχειρήσεων και την πρακτική εξάσκηση στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε επίσης ενεργά με την εκπαίδευση των Ειδικευομένων στην Ορθοπαιδική των Ιατρών της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαιδευτικά μαθήματα, οργάνωση Σεμιναρίων και την επίβλεψη, επεξεργασία και συγγραφή διδακτορικών διατριβών.
Καθ΄όλη τη θητεία του, από Ειδικευόμενος Βοηθός μέχρι και σήμερα, συμμετείχε ενεργά ως διδάσκων σε Μετεκπαιδευτικά μαθήματα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.
Επίσης συμμετείχε ως διδάσκων σε κατ΄επιλογή μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και σε προσκλήσεις Ιατρικών Συλλόγων, Εταιρειών της Επαρχίας, Περιφερειακών Ελληνικών Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων.
Καθ’ όλη τη χρονική περίοδο 2002 έως σήμερα συνεχίσθηκε η διδακτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Γ. Σάπκα.
Ο Γ. Σάπκας συμμετείχε πλήρως στην εκπαίδευση των φοιτητών και των ειδικευόμενων βοηθών της Ορθοπαιδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, στην οποία υπηρετεί. Οι εκπαιδευτικές – διδακτικές δραστηριότητες ανεπτύχθηκαν:
Α) κατά την περίοδο που η 1η Πανεπιστημιακή Κλινική είχε σαν έδρα της το Νοσοκομείο ΚΑΤ Κηφισιάς.
Β) όταν αυτή μετακόμισε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί βασικό τμήμα των υποχρεώσεων ενός Πανεπιστημιακού ιατρού, ανεπτύχθη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε στενή συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Δημόκριτου και την Εδρα Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ερευνητικές μελέτες, μερικές εκ των οποίων απετέλεσαν θέμα Διδακτορικής Διατριβής ιατρών της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής και στελεχών των προαναφερθέντων Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον δημοσιεύτηκαν ή ευρίσκονται υπό κρίση για δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά.
Faculty Member of European Spine Society
Από την ένταξή του στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) ο γράφων συμμετέχει στην εκπαιδευτική δραστηριότητά της, στον Τομέα της Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή του αυτή έγινε εντονότερη μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό και την ανάληψη χρεών Επιμελητού στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική.
Από το 1995 συμμετέχει επίσης με διαλέξεις και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου ‘Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’ Νοσοκομείο Κ.Α.Τ.
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης συμμετείχε σαν ομιλητής στα ακόλουθα Σεμινάρια και Συμπόσια:
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: “ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ. την 12η Ιουνίου 1987και απευθυνόταν στο Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και από την Υπηρεσία Εκπαιδεύσεως Νοσηλευτικού Προσωπικού Νοσοκομείου Κ.Α.Τ., της οποίας προΐστατο η Α/Ν Κα Δέσποινα Σαπουντζή. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διήρκεσε 12 ώρες (09.00-20.30), 28 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (Ορθοπαιδικοί, Νευροχειρουργοί, Φυσίατροι, Γεν. Χειρουργοί, Θωρακοχειρουργοί, Γναθοχειρουργοί, Πλαστικοί-Χειρουργοί, Ουρολόγοι, Νευρολόγοι, Ακτινολόγοι, Ψυχίατροι, Φυσιοθεραπευτές και Προϊστάμενες Α/Ν) ανέπτυξαν θέματα της ειδικότητάς των σχετιζόμενα με τις κακώσεις της Σπονδυλικής Στήλης και την πολύπλευρη αντιμετώπισή των.
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “ΣΚΟΛΙΩΣΗ”.
Η επιστημονική ημερίδα οργανώθηκε υπό του γράφοντος, τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών και έλαβε χώρα την 21η Ιανουαρίου 1989 στο Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαροφαλίδης” της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανασκόπηση των συγχρόνων αντιλήψεων σχετικά με τη Σκολίωση.
Μελέτη της Σκολίωσης των ενηλίκων – Γ. Σάπκας.
Μελέτη της οστικής πυκνότητας των οστών-σπονδύλων με τη μέθοδο D.P.A. (Dual – Photon – Absorptiometry) – Θ. Καραχάλιος, Γ. Σάπκας, Α. Γιατζίδης, Μ. Τσεκούρα, Γ. Λυρίτης.
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: “ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ”.
Το Σεμινάριο έλαβε χώρα στο Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαροφαλίδης” της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 1991. Ο γράφων ήταν ο Διοργανωτής – Συντονιστής και ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας (24.4.91) που ήταν αφιερωμένη στο αντικείμενο “Φυσιολογία και Βιολογική Μηχανική της Σπονδυλικής Στήλης”.
Κοινό Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Κυπριακής Ορθοπαιδικής Εταιρείας.
Του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 1992, ο γράφων ήταν ο Διοργανωτής – Συντονιστής και ένας εκ των ομιλητών. Στο Κοινό Συνέδριο υπήρξαν 30 ομιλίες και 33 ανακοινώσεις αναφερόμενες σε θέματα της Σπονδυλικής Στήλης και 8 ομιλίες και 10 ανακοινώσεις αναφερόμενες σε γενικότερα Ορθοπαιδικά θέματα. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 44 Έλληνες – Κύπριοι ομιλητές και 14 αλλοδαποί.
1ο Σεμινάριο με θέμα: “ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”. Ανάλυση επί Α. Των Κακώσεων της Σπονδυλικής Στήλης. Β. Της Μετατραυματικής αστάθειας της Σπονδυλικής Στήλης. Γ. Των Υλικών – Συστημάτων σταθεροποίησης της Σπονδυλικής Στήλης.
Το Σεμινάριο του οποίου ο γράφων ήταν Διοργανωτής – Συντονιστής και Ομιλητής, πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 1993 στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος “Θ. Γαροφαλίδης” της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ορθοπαιδικών Χειρουργών και εντασσόταν στο πρόγραμμα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών για την περίοδο 1993-94.
Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 17 ομιλητές και έγιναν 20 ομιλίες.
2ο Σεμινάριο με θέμα: “ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”. Ανάλυση επί Α. Της αστάθειας της Σπονδυλικής Στήλης. Β. Των μεταλλικών εμφυτευμάτων που σταθεροποιούν τη Σπονδυλική Στήλη”.
Το Σεμινάριο του οποίου ο γράφων ήταν Διοργανωτής – Συντονιστής και Ομιλητής έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος “Θ. Γαροφαλίδης” Νοσοκομείο Κ.Α.Τ., στις 28 και 29 Μαρτίου 1995 υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών και εντασσόταν στο πρόγραμμα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών για την περίοδο 1994-95.
Έλαβαν μέρος ως ομιλητές 18 Ορθοπαιδικοί και Νευροχειρουργοί και έγιναν 20 ομιλίες.
Τα πρακτικά των εισηγήσεων των ομιλητών δημοσιεύτηκαν στο Βιβλίο «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο επί των “ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΩΣ – ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”.
Το Σεμινάριο που αφορούσε τα συστήματα Stephee – Isola & Posterior Interbody Lumbar Fusion, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στις 25 Νοεμβρίου 1995.
Στο Σεμινάριο ο γράφων έλαβε μέρος ως Ομιλητής και ως Εκπαιδευτής. Το Σεμινάριο απευθυνόταν σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς.
Εκπαιδευτικό 5ήμερο στο Νοσοκομείο Κ.Α.Τ. επί θεμάτων “ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”.
Πραγματοποιήθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από 11 έως 16 Μαρτίου 1996. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο τελούσε υπό την εποπτεία του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών και εντασσόταν στο πρόγραμμα της συνεχούς Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών για τη περίοδο 1995-96.
Το εκπαιδευτικό πενθήμερο οργανώθηκε από τον Καθηγητή κ. Θεόδωρο Πανταζόπουλο και τον γράφοντα. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος δόθηκαν διαλέξεις με θέμα: 1. Συγγενείς ανωμαλίες Σπονδυλικής Στήλης, 2. Σκολίωση Ενηλίκων. 3. Η παθοφυσιογνωμία του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου. 4. Κακώσεις της θωρακο-οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. 5. Οσφυαλγία. 6. Κύφωση. 7. Σπονδυλολίσθηση. 8. Φλεγμονές της Σπονδυλικής Στήλης.
3ο Σεμινάριο με θέμα: “ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ”.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Αθήνα στις 2 και 3 Απριλίου 1996 και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Κεντρικά θέματα του Σεμιναρίου ήταν: 1. Εμβιομηχανική ανάλυση των συστημάτων – μεθόδων Σταθεροποιήσεως της Σπονδυλικής Στήλης και 2. Εμβιομηχανική ανάλυση της επίδρασης των Σπονδυλοδεσιών επί της Σπονδυλικής Στήλης.
Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 28 ομιλητές και έγιναν 30 ομιλίες.
Από τον οργανωτή δόθηκε διάλεξη με θέμα: “Μηχανική μελέτη συστημάτων σταθεροποίησης της αυχενοθωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, απευθυνόμενα σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς, δόθηκαν κατά τη περίοδο 1995-96.
Τα μαθήματα εδίδοντο υπό του γράφοντος στο Αμφιθέατρο του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος μια φορά το μήνα.
Τα θέματα κατά τη περίοδο 1995-96 ήταν: 1) Κλινική εξέταση της Σπονδυλικής Στήλης, 2) Μέθοδοι ακτινολογικού ελέγχου Σκολίωσης, Κύφωσης, Σπονδυλοδεσίας, 3) Ορθοπαιδικοί κηδεμόνες Σπονδυλικής Στήλης, 4) Εργαλεία Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, 5) Χειρουργικές Τεχνικές (Σκολίωση – Κύφωση – Σπονδυλολίσθηση), 6) Τεχνικές αντιμετώπισης επιπλοκών από χειρουργικές επεμβάσεις στη Σπονδυλική Στήλη, 7) Τεχνικές για βιοψίες και κυτταρολογικές εξετάσεις.
Ειδικά Μαθήματα επί της Σπονδυλικής Στήλης (έλεγχος – τεχνικές – διάγνωση – αντιμετώπιση – συστήματα).
Τα ως άνω μαθήματα προς τους Ορθοπαιδικούς επανελήφθησαν και κατά τη περίοδο 1996-97. Τα μαθήματα τελούσαν υπό την αιγίδα της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπαιδευτικό 5ήμερο στο Νοσοκομείο Κ.Α.Τ. επί «ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Πραγματοποιήθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από 27 έως 31 Ιανουαρίου 1997. Όπως και κατά το 1996, το εκπαιδευτικό Σεμινάριο τελούσε υπό την εποπτεία του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών και εντασσόταν στο Πρόγραμμα της Συνεχούς Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών για τη περίοδο 1996-97. Το Εκπαιδευτικό πενθήμερο οργανώθηκε από τον Καθηγητή Κο Θεόδωρο Πανταζόπουλο και τον γράφοντα.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ.
Απευθυνόμενα σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς, δόθηκαν κατά τη περίοδο 1996-97. Τα μαθήματα ακολούθησαν το πρόγραμμα, όπως αυτό εφαρμόσθηκε και κατά περίοδο 1995-96 (ΙΔΕ Θέμα 12).
4ο Σεμινάριο με θέμα: «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Αθήνα την 1η και 2α Απριλίου 1997 και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Κεντρικά θέματα του Σεμιναρίου ήταν: 1. Εμβιομηχανική Ανάλυση και Παρουσίαση της Μηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 2. Εμβιομηχανική Ανάλυση των συστημάτων και των μεθόδων σταθεροποιήσεως της σπονδυλικής στήλης και 3. Παρουσίαση των νέων μεθόδων χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης (α. Ενδοσκοπική Χειρουργική και β. Computer Assisted Spinal Surgery). Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 39 ομιλητές και έγιναν 44 ομιλίες. Υπό του Οργανωτού δόθηκαν δύο διαλέξεις. 1. Εμβιομηχανική των μεταλλικών εμφυτευμάτων της Σπονδυλικής Στήλης, 2. Οσφυϊκή διαυχενική σπονδυλοδεσία. Εμβιομηχανική σύγκριση της χρήσης ενδιαμέσων βιδών και εγκαρσίων συνδέσμων. Τα πρακτικά των εισηγήσεων των ομιλητών εξεδόθησαν σε βιβλίο.
Συμπόσιο με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 1997, στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Το Συμπόσιο εντασσόταν στα πλαίσια της συνεχούς εκπαιδεύσεως των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Στο Συμπόσιο έλαβαν μέρος 11 ομιλητές. Ο γράφων υπήρξε ο διοργανωτής και συντονιστής του Συμποσίου.
Συμπόσιο με θέμα: «ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Οργανώθηκε υπό του γράφοντος στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων του Ετησίου Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1997 στην Κω και έλαβαν μέρος τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί Ομιλητές.
Συμπόσιο με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1997, στο πλαίσιο του Διημέρου Επιστημονικού Σεμιναρίου που οργάνωσε η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις Εταιρείες ΒΙΟΜΕΤ και ΙΑΜΕΞ. Το Σεμινάριο έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου 1997. Στο Συμπόσιο που οργάνωσε ο γράφων έλαβαν μέρος τρεις αλλοδαποί και τρεις Έλληνες Ομιλητές. Υπό του γράφοντος ανεπτύχθη το θέμα: «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΤΑΘΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΠΡΩΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
5ο Σεμινάριο με θέμα: «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Αθήνα, την 4η και 5η Απριλίου 1998 και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Κεντρικά θέματα του Σεμιναρίου ήταν: 1)Εμβιομηχανική Ανάλυση των Κακώσεων της Θωρακικής – Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, 2) Εμβιομηχανική Ανάλυση των μηχανικών ιδιοτήτων των σταθεροποιητικών συστημάτων, 3) Εμβιομηχανική Μελέτη των μετατραυματικών ανωμαλιών της Σπονδυλικής Στήλης, 4) Εμβιομηχανική Μελέτη των μεθόδων αντιμετώπισης των επιπλοκών των χειρουργικών επεμβάσεων. Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 49 ομιλητές και έγιναν 57 ομιλίες. Υπό του Οργανωτού δόθηκε Διάλεξη με θέμα: «Πρόσθια αποσυμπίεση και σταθεροποίηση των κακώσεων της Θωρακικής – Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης». Τα Πρακτικά των εισηγήσεων των Ομιλητών εξεδόθησαν σε βιβλίο.
Οργάνωση Επιστημονικής Εκδήλωσης με θέμα: «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ»
Πραγματοποιήθηκε μετά από ανάθεση της Επιστημονικής Ένωσης των Ιατρών του ΥΓΕΙΑ. Σάββατο 16 Ιανουαρίου 1999.
Έλαβαν μέρος 12 ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων.
Ο γράφων μίλησε για την «Χειρουργική αντιμετώπιση μεταστατικών νεοπλασιών της Σπονδυλικής Στήλης»
Οργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».
Η Ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου και πραγματοποιήθηκε στην «Χατζοπούλειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη το Σάββατο 20 Μαρτίου 1999. Συμμετείχαν δεκαεπτά (17) Ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων ο γράφων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ΣΚΟΛΙΩΣΗ – ΚΥΦΩΣΗ».
Οργάνωση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ»
Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Αλεξανδρούπολη, 23-25 Απριλίου 1999, Ξενοδοχείο Alexander Beach.
6ο Σεμινάριο με θέμα: «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Παύλος Κονιαλίδης» της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου 1999 και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Κύρια θέματα του Σεμιναρίου ήταν η εμβιομηχανική μελέτη α) των μεσοσπονδυλίων εμφυτευμάτων, β) των υποκαταστάτων των σπονδύλων, γ) των συνθετικών μοσχευμάτων. Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 21 ‘ Έλληνες και 9 αλλοδαποί ομιλητές που έδωσαν 33 συνολικά διαλέξεις. Από τον Οργανωτή δόθηκε η διάλεξη: «Η εφαρμογή των μεσοσπονδυλίων εμφυτευμάτων σε εκφυλιστικές παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης».
ΜΑΘΗΜΑΤΑ «ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ»
Τα ως άνω μαθήματα απευθύνοντο σε Ειδικευόμενους και Ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς. Στα μαθήματα δίδαξαν: α) Στελέχη της Πανεπιστημιακής Κλινικής και β) Επιστήμονες ειδικοί στα επί μέρους θέματα. Τα Μαθήματα έγιναν στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ.Γαροφαλίδης» – Νοσοκομείο ΚΑΤ, δύο φορές το μήνα, ημέρα Τρίτη. Οργανωτής του κύκλου Μαθημάτων ήταν ο γράφων. Στην οργάνωση των μαθημάτων συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες της Πανεπιστημιακής Κλινικής κ.κ. Δ.Σταθακόπουλος, Σ.Παπαδάκης, Ν.Ροΐδης, Ι.Βλάμης, Γ.Κουντής, Γ.Τζαγκαράκης και Ε.Στυλιανέση.
Οργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο: «ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».
Η Ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου και πραγματοποιήθηκε στην «Χατζοπούλειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη το Σάββατο 15 Απριλίου 2000. Συμμετείχαν (12) Ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων και 4 συντονιστές μεταξύ των οποίων και ο γράφων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σκολίωση».
7ο Σεμινάριο με θέμα «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα, στη «Χατζοπούλειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2000. Κεντρικά θέματα του Σεμιναρίου ήταν: 1) περιορισμένης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές εφαρμοζόμενες στη Σπονδυλική Στήλη, 2) Βιο-υλικά χρησιμοποιούμενα στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν 53 Ομιλητές και 9 Συντονιστές. Επτά (7) εξ αυτών ήσαν Εμβιομηχανικοί (Bio-Engineers) και ένας (1) Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Αθηνών. Εκ των ομιλητών ήσαν 10 εργαζόμενοι σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν και Εμβιομηχανικοί από το «Maurice E Muller” Institute for Biomechanics from the University of Bern-Switzerland και από το Biomechanics Laboratory of ENSAM (Ecole Nationale Superieure des Arts & Metiers) of Paris – France. Εγένοντο συνολικά 54 διαλέξεις που κάλυψαν όλο το φάσμα των βιο-υλικών και των εμβιομηχανικών θεμάτων της Σπονδυλικής Στήλης. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν 120 Ορθοπαιδικοί και Νευροχειρουργοί.
Εκπαιδευτικά Μαθήματα επί: της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, Β) ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ.
Τα ως άνω μαθήματα ήταν απευθυνόμενα στους ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς. Στα μαθήματα δίδαξαν: α) στελέχη της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής και β) επιστήμονες ειδικοί στα επί μέρους θέματα. Τα μαθήματα έγιναν στο Εργαστήριο ΄Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος – Νοσοκομείο ΚΑΤ, μία (1) φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη. Οργανωτής του κύκλου των μαθημάτων ήταν ο γράφων. Στην οργάνωση συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής: Γ. Τζαγκαράκης, Ε. Στυλιανέση και Ν. Ζερβάκης. Συμμετείχαν συνολικά 33 Ομιλητές.
Σεμινάριο με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»
Οργανώθηκε υπό του γράφοντος και έλαβε χώρα στον Πόρο Τροιζηνίας στις 14 και 15 Ιουλίου 2001. Κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου ήταν οι επιπτώσεις που έχουν τα Θαλάσσια Αθλήματα, όπως είναι η κωπηλασία, η κολύμβηση, η υδατοσφαίριση, η συγχρονισμένη κολύμβηση, η κατάδυση, η ιστιοπλοΐα, το κανόε-καγιάκ κ.τ.λ., επί του μυοσκελετικού συστήματος.
Στο Σεμινάριο που τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών συμμετείχαν Ορθοπαιδικοί, Φυσίατροι, Φυσιοθεραπευτές, Εργοφυσιολόγοι, Γυμναστές, Ψυχίατροι, Αθλητές, Προπονητές και αθλητικοί παράγοντες των διαφόρων θαλασσίων αθλημάτων. Ο Δήμος Πόρου, συμμετείχε στην οργάνωση του Σεμιναρίου, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα υφιστάμενα θέματα και προβλήματα, στους πολίτες του Δήμου και στους αθλητές των αθλητικών συλλόγων του Πόρου.
Τις εργασίες του Σεμιναρίου παρηκολούθησαν αθλητές, προπονητές και αθλητικοί παράγοντες των διαφόρων θαλασσίων αθλημάτων, όπως επίσης κοινωνικοί φορείς και πολίτες που ενδιαφέροντο για τα θαλάσσια αθλήματα.
Συνολικά εγένοντο 41 ομιλίες υπό των συμμετεχόντων.
57ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο, με Διεθνή Συμμετοχή.
Ο γράφων υπήρξε πρόεδρος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ως άνω συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 11 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2001. Στο Συνέδριο έγιναν 191 ανακοινώσεις και υπήρξαν 126 αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπλέον δόθηκαν 108 εκπαιδευτικές διαλέξεις, από τις οποίες 45 πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους αλλοδαπούς Ορθοπαιδικούς. Οι Στρογγύλες Τράπεζες που έγιναν αμιγώς υπό Ελλήνων εισηγητών ήταν 53, ενώ εκείνες στις οποίες συμμετείχαν και Ξένοι Ομιλητές ήταν 10. Στο Συνέδριο συμμετείχαν: Τα Τμήματα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, που πραγματοποίησαν μέσα στα πλαίσια των Επιστημονικών Εκδηλώσεων του 5θημέρου τις δικές τους εκδηλώσεις υπό μορφή διαλέξεων και στρογγύλων τραπεζών.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν σε Στρογγύλες Τράπεζες εκπρόσωποι και άλλων Επιστημονικών Εταιρειών που έχουν σχέση με τη Χειρουργική Ορθοπαιδική και Τραυματολογία. Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός Στρογγύλων Τραπεζών οργανώθηκε από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσιοθεραπείας, Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χορού και Παραστατικών Τεχνών, Ελληνική Εταιρεία Μεταβολισμού των Οστών, Ελληνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης, Ελληνική Εταιρεία Εναλλακτικής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης, Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, Εθνικό ΄Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων – Μονάδα Β.Ι.Τ.Α.
2ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα, 13 – 14 Ιουλίου 2002, Πόρος (40 Ομιλητές)
Οργανώθηκε υπό του γράφοντος και έλαβε χώρα στον Πόρο Τροιζηνίας στις 13 και 14 Ιουλίου 2002. Κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου ήταν οι επιπτώσεις που έχουν τα Θαλάσσια Αθλήματα, όπως είναι η κωπηλασία, η κολύμβηση, η υδατοσφαίριση, η συγχρονισμένη κολύμβηση, η κατάδυση, η ιστιοπλοΐα, το κανόε-καγιάκ κ.τ.λ., επί του μυοσκελετικού συστήματος.
Στο Σεμινάριο που τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών συμμετείχαν Ορθοπαιδικοί, Φυσίατροι, Φυσικοθεραπευτές, Εργοφυσιολόγοι, Γυμναστές, Ψυχίατροι, Αθλητές, Προπονητές και αθλητικοί παράγοντες των διαφόρων θαλασσίων αθλημάτων. Ο Δήμος Πόρου, συμμετείχε στην οργάνωση του Σεμιναρίου, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα υφιστάμενα θέματα και προβλήματα, στους πολίτες του Δήμου και στους αθλητές των αθλητικών συλλόγων του Πόρου.
Συνολικά εγένοντο 41 ομιλίες υπό των συμμετεχόντων.
8ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 15, 16, 17 Νοεμβρίου 2002
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Παύλος Κονιαλίδης» της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Αθήνα στις 15, 16 & 17 Νοεμβρίου 2002, και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Κύρια θέματα του Σεμιναρίου ήταν η εμβιομηχανική μελέτη α) των μεσοσπονδυλίων εμφυτευμάτων, β) των υποκαταστάτων των σπονδύλων, γ) των συνθετικών μοσχευμάτων. Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος 40 Ομιλητές από όλη την Ελλάδα.
Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα επί Θεμάτων της Σπονδυλικής Στήλης, με θέματα τις «Χειρουργικές Προσπελάσεις στην Σπονδυλική Στήλη», την «Παρουσίαση Χειρουργικών Τεχνικών», «Μεταβολικές Παθήσεις, Ακτινοδιάγνωση και Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης» και άλλων θεμάτων στο Αμφιθέατρο Ερευνητικού Κέντρου Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, Νοσοκομείο ΚΑΤ.
Τα ως άνω μαθήματα ήταν απευθυνόμενα στους ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς. Στα μαθήματα δίδαξαν: α) στελέχη της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής και β) επιστήμονες ειδικοί στα επί μέρους θέματα. Τα μαθήματα έγιναν στο Εργαστήριο ΄Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος – Νοσοκομείο ΚΑΤ. Οργανωτής του κύκλου των μαθημάτων ήταν ο γράφων. Τα μαθήματα αυτά πραγματοποιούνταν κάθε δεύτερη Τρίτη το απόγευμα από τις 17.00 έως τις 21.00.
3rd International Spine Symposium – 10th Anniversary of Moss-Miami Instrumentation, Vouliagmeni, Athens, Greece, May 22nd-24th , 2003
Στο διεθνές αυτό συμπόσιο έλαβαν μέρος 150 περίπου χειρουργοί σπονδυλικής στήλης προερχόμενοι από 22 χώρες. Το συμπόσιο έλαβε χώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης από τις 22 έως τις 24 Μαΐου. Την οργάνωση του διεθνούς συμποσίου ανέλαβε ο γράφων και οι Professor Jurgen Harms (Germany) & Harry Shufflebarger (USA).
Δόθηκαν διαλέξεις επί των θεμάτων που έχουν σχέση με α) τις παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης, β) τις παθήσεις της αυχενικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, γ) παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας και χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση αυτών, δ) κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και αντιμετώπιση αυτών, ε) νεοπλασίες της σπονδυλικής στήλης, στ) εμβιομηχανική & βιολογία της σπονδυλικής στήλης.
Ο γράφων υπήρξε συντονιστής σε επιστημονική συνεδρία και έδωσε τρεις ομιλίες με αντικείμενο τα ακόλουθα θέματα:
Ι) Complications of thoracic pedicle screws
II) Late results of lumbar stenosis surgery
III) Instrumented stabilization of unstable thoracolumbar fractures.
3ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα, 4 – 6 Ιουλίου 2003 Πόρος, (55 Ομιλητές)
Οργανώθηκε υπό του γράφοντος και έλαβε χώρα στον Πόρο Τροιζηνίας στις 4, 5 και 6 Ιουλίου 2003. Κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου ήταν οι επιπτώσεις που έχουν τα Θαλάσσια Αθλήματα, όπως είναι η κωπηλασία, η κολύμβηση, η υδατοσφαίριση, η συγχρονισμένη κολύμβηση, η κατάδυση, η ιστιοπλοΐα, το κανόε-καγιάκ κ.τ.λ., επί του μυοσκελετικού συστήματος.
Στο Σεμινάριο που τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών συμμετείχαν 55 ομιλητές προερχόμενοι από όλους τους χώρους, όπως: Ορθοπαιδικοί, Φυσίατροι, Φυσιοθεραπευτές, Εργοφυσιολόγοι, Γυμναστές, Ψυχίατροι, Αθλητές, Προπονητές και αθλητικοί παράγοντες των διαφόρων θαλασσίων αθλημάτων και στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004».
Το 3ο κατά σειρά Σεμινάριο ασχολήθηκε περισσότερο με τις κακώσεις σε πρωταθλητικό επίπεδο και τις εργασίες του Σεμιναρίου παρακολούθησαν καταξιωμένοι στο αθλητές, προπονητές και αθλητικοί παράγοντες των διαφόρων θαλασσίων αθλημάτων που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
9ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 28 – 30 Νοεμβρίου 2003, Αθήνα (85 ομιλητές)
Το σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Π. Κονιαλίδης» της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στην Αθήνα στις 28, 29, 30 Νοεμβρίου 2003 υπό την αιγίδα του ΚολλεγίουΕλλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο τριήμερο σεμινάριο ομίλησαν 85 ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων και έγιναν 87 ανακοινώσεις, το παρακολούθησαν δε 160 άτομα.
10ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 3 – 5 Δεκεμβρίου 2004 , Αθήνα (95 ομιλητές)
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Παύλος Κονιαλίδης» της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στην Αθήνα στις 3 -5 Δεκεμβρίου 2004 και τελούσε της αιγίδας του ΚολλεγίουΕλλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 95 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εγένοντο 97 ανακοινώσεις και το παρακολούθησαν 185 άτομα.
4ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα 1-3 Ιουλίου 2005, Πόρος
Ο αθλητισμός κατέχει ένα σημαντικότατο τμήμα των ενδιαφερόντων και καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Οι αθλητικές δραστηριότητες ωστόσο πέραν από το γεγονός ότι αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας μπορεί να προκαλέσουν και κακώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα.
Οι βλάβες αυτές είναι εντονότερες όταν οι αθλητικές δραστηριότητες ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ερασιτεχνικής ενασχολήσεως και εντάσσονται στο επίπεδο των πρωταθλητικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Σκοπός του σεμιναρίου αυτού του 4ου κατά σειρά που γίνεται για τα αθλήματα του υγρού στοιχείου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους αθλητές και κυρίως στους πρωταθλητές και να παρουσιασθούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης των.
11ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 2 – 4 Δεκεμβρίου 2005 , Αθήνα (88 ομιλητές)
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Παύλος Κονιαλίδης» της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στην Αθήνα στις 2 -4 Δεκεμβρίου 2005 και τελούσε της αιγίδας του ΚολλεγίουΕλλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 88 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εγένοντο 97 ανακοινώσεις και το παρακολούθησαν 215 άτομα.
12ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 1 – 3 Δεκεμβρίου 2006 , Αθήνα (113 ομιλητές)
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Αθήνα στις 1-3 Δεκεμβρίου 2006 και τελούσε της αιγίδας του ΚολλεγίουΕλλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 113 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εγένοντο 97 ανακοινώσεις και το παρακολούθησαν 262 άτομα.
5ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα 6-8 Ιουλίου 2007, Πόρος
Το σεμινάριο αυτό είναι το μοναδικό που ασχολείται με τα αθλήματα του υγρού στίβου διεθνώς. Ίσως δεν είναι τυχαίο που σε μια θαλασσόβρεχτη χώρα, στην ίδια που γεννήθηκε ο αθλητισμός και το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι, να δημιουργήθηκε η ανάγκη για επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν τα εν λόγω αθλήματα ένα κενό που έρχεται να συμπληρώσει το Σεμινάριο «Αθλητισμός και θάλασσα». Προσφέροντας γνώσεις με τεκμηριωμένο μεν αλλά σαφή και κατανοητό τρόπο.
Στο σεμινάριο αυτό, το 5ο κατά σειρά, η θεματολογία δεν άπτεται μόνο σε θέματα αθλητικών κακώσεων ή αθλητιατρικής. Ένα καταξιωμένο και ειδικευμένο πάνελ ομιλητών μοιράζεται τις γνώσεις του για τη διατροφή, την ισορροπία των υγρών, την ψυχολογία, τις προπονητικές μεθόδους και την μεγιστοποίηση των επιδόσεων.
Μια από τις σημαντικότερες απόρροιες των προηγούμενων σεμιναρίων αποτελεί η έκδοση του βιβλίου «Κακώσεις – Παθήσεις στα Αθλήματα του υγρού στίβου», στο οποίο περιέχονται τα πλήρη κείμενα των ομιλιών. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ορόσημο καθώς είναι το πρώτο στη διεθνή βιβλιογραφία που είναι αφιερωμένο στα προβλήματα των αθλητών του υγρού στοιχείου.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, 20 – 23 Σεπτεμβρίου 2007 , Αθήνα
Το Συνέδριο οργανώθηκε από τη νεοσύστατη Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης Πρόεδρος της οποίας είναι ο γράφον και πραγματοποιήθηκε στο Astir Palace Resort στη Βουλιαγμένη από 20 – 23 Σεπτεμβρίου 2007.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 550 άτομα και έγιναν 118 Ελεύθερες Ανακοινώσεις, Αναρτήθηκαν 77 αναρτημένες ανακοινώσεις, επίσης, πραγματοποιήθηκαν 33 στρογγύλες τράπεζες, 59 διαλέξεις και 9 debates.
13ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2007 , Αθήνα (120 ομιλητές)
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2007 και τελούσε της αιγίδας του ΚολλεγίουΕλλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 120 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εγένοντο 103 ανακοινώσεις και το παρακολούθησαν 250 άτομα.
14ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 5 – 7 Δεκεμβρίου 2007 , Αθήνα
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Π. Κονιαλίδης της ΕΕΧΟΤ από 5 – 7 Δεκεμβρίου 2007 και τελούσε της αιγίδας του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 130 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εγένοντο 103 ανακοινώσεις και το παρακολούθησαν 260 άτομα.
Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Ιατρικής με θέμα: ” Excellence: Education & Human Development” Αθήνα, 1 – 4 Ιουλίου 2009.
Υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το συμενάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα με την ενεργό συμμετοχή και της κ. Ευγενίας Μελετέα, Μαθηματικού.
Το συνέδριο αυτό έγινε για πρώτη φορά διεθνώς και εστίασε σε κοινοτόμα θέματα, σε τομείς της εκπαίδευσης και της ιατρικής (τα οποία αφορούν την αρμονική ανάπτυξη των χαρισματικών ταλαντούχων παιδιών και νέων). Στο Συνέδριο αυτό είχαν προσκληθεί νε συμμετάσχουν ως κύριοι εισηγητές διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες στα θέματα που αναφέρται το συνέδριο. Ένας αριθμός συμμετεχόντων από το διεθνή χώρο ήταν εφικτός και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων επιστημόνων σε φορείς της Υγείας και της Παιδείας παρακολούθησαν το εν λόγω συνέδριο και ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα που αφορούν ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και νέων στη χώρα μας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβαν μέρος σαν διδάσκοντες 30 Έλληνες και 20 ξένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και στα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια συμμετείχαν περί τους 40 διδασκόμενοι.
22 Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας: Πόρος 2-3 Ιουλίου 2009
Το συνέδριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και παργματοποιήθηκε στον Πόρο από 2 -3 Ιουλίου και περιελάμβανε διαλέξεις, στρογγυλές τράπεχες, και case studies από Ορθοπαιδικούς χειρουργούς, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με το αντικείμενο, με σκοπό να μοιραστούν τις νεώτερες εξελίξεις στον τομέα της Ογκολογίας του μυοσκελετικού συστήματος.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν 80 επιστήμονες ως ομιλητές και το παρακολούθησαν 150 άτομα.
6ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα, 4-5 Ιουλίου 2009, Πόρος
Το σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοτνα και παραγματοποιήθηκε στον Πόρο από 4 – 5 Ιουλίου 2009.
Σκοπός του σεμιναρίου αυτού του 6ου κατά σειρά που γίνεται για τα αθλήματα του υγρού στοιχείου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους αθλητές και κυρίως στους πρωταθλητές και να παρουσιασθούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης των.
Στο σεμινάριο έγιναν 40 ανακοινώσεις από ισάριθμο αριθμό ομιλητών και το παρακολούθησαν περί τα 120 άτομα.
15ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 11 – 13 Δεκεμβρίου 2009 , Αθήνα
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Π. Κονιαλίδης της ΕΕΧΟΤ από 11 – 13 Δεκεμβρίου 2009 και τελούσε της αιγίδας του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 128 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και το παρακολούθησαν 310 άτομα.
16ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 03 – 05 Δεκεμβρίου 2010 , Αθήνα
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Π. Κονιαλίδης της ΕΕΧΟΤ από 03 – 05 Δεκεμβρίου 2010 και τελούσε υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Ως Πρόεδρος των Τμημάτων Ορθοπαιδικής Ερευνας και Ορθοπαιδικής Ογκολογίας της ΕΕΧΟΤ δια προφανείς λόγους που έχουν σχέση με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες κρίθηκε σκόπιμο να συγκεντρωθούν 3 επιστημονικές εκδηλώσεις σε μια οι οποίες είναι κατά μεγάλο βαθμό συναφείς συγκεκριμένα θα πραγματοποιήθηκαν τα:
Στο κοινό Επσιτημονικό Συνέδριο συμμετείχαν:
17ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 2 – 3 Δεκεμβρίου 2011 , Αθήνα
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Π. Κονιαλίδης του ΕΕΧΟΤ από 2 – 3 Δεκεμβρίου 2011 και τελούσε της αιγίδας του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Ως Πρόεδρος των Τμημάτων Ορθοπαιδικής Ερευνας και διοργανωτής του Σεμιναρίου δια προφανείς λόγους που έχουν σχέση με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες κρίθηκε σκόπιμο να συγκεντρωθούν 2 επιστημονικές εκδηλώσεις σε μια οι οποίες είναι κατά μεγάλο βαθμό συναφείς συγκεκριμένα θα πραγματοποιήθηκαν τα:
Στο κοινό Επσιτημονικό Συνέδριο συμμετείχαν:
Νεοπλασματικές Παθήσεις του Μυοσκελετικού Συτήματος. Διαγνωστική Παθολογική (Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική) – Ακτινοθεραπευτική – Χειρουργική Αντιμετπώπιση. Διανοσοκομειακή ημερίδα Νοσοκομείο Metropolitan 12 Μαρτίου 2011
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ της ΕΕΧΟΤ.
Σπονδυλικές Ανωμαλίες και Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης Διανοσοκομειακή ημερίδα Νοσοκομείο Metropolitan 31 Μαρτίου 2012.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) επιστημονικου βραχίονα της ΕΕΧΟΤ.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με:
Στο σεμνινάριο συμμετείχαν:
Εκφυλιστικές παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης Διανοσοκομειακή ημερίδα Νοσοκομείο Metropolitan, 29 Σεπτεμβρίου 2012.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) επιστημονικου βραχίονα της ΕΕΧΟΤ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 105 ιατροί.
18ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης,
30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2012 , Αθήνα
Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γράφοντα και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Π. Κονιαλίδης της ΕΕΧΟΤ και τελούσε της αιγίδας του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
Τα βασικά θέματα του σεμιναρίου ήταν:
Στο σεμινάριο συμμετείχαν:
Στο Σεμινάριο ομίλησαν 120 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και το παρακολούθησαν 310 άτομα.
Εντατικό τριήμερο Εκπαίδευσης στην Ορθοπαιδική Αθήνα 22 -24 Νοεμβρίου 2012.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) επιστημονικου βραχίονα της ΕΕΧΟΤ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 100 ιατροί.
Κακώσεις της Σπονδυλικής Στήλης Διανοσοκομειακή ημερίδα Νοσοκομείο Metropolitan, 9 Μαρτίου 2013.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) επιστημονικου βραχίονα της ΕΕΧΟΤ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 150 ιατροί.
Συμπόσιο “Γυναίκα & Σπονδυλική στήλη”, Αθήνα 28 Μαρτίου 2015
Το Συμπόσιο οργανώθηκε από τον γράφοντα με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στη σπονδυλική στήλη των γυναικών διαχρονικά σε όλες τις ηλικίες. Θεματολογία (Παραμορφώσεις, Μεταβολικές Παθήσεις, Νεοπλασματικές Παθήσεις, Αθλητικές κακώσεις-παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης) Το σεμινάριο παρακολούθησαν 210 άτομα.
Επιστημονική Ημερίδα Παθήσεις – Κακώσεις Παιδιών και Εφήβων Πόρος 30 Μαρτίου 2019
Η Ημερίδα οργανώθηκε από τον γράφοντα και έλαβε χώρα στον Πόρο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους φορείς, τους δασκάλους και κυρίως τους γονείς πάνω στις παθήσεις και τις καώσεις των εφήβων και να αναδείξει τους προτεινόμενους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων.
Σεμινάριο “Εφαρμοσμένη Εμβιομηχανική και Τρισδιαστατες Τεχνολογίες στην Ορθοπαιδική” 18 Ιανουαρίου 2019
Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και έλαβε χώρα στην ΕΕΧΟΤ στο Αμφιθέατρο ¨Π. Κονιαλίδης¨. Στα πλαίσια του σεμιναρίου έδωσα διάλεξη με θέμα ” Εμβιομηχανική Σπονδυλικής Στήλης. Εκτίμηση Παραμέτρων και Αντιμετώπιση Ανωμαλιών”.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Εφαρμοσμένη Εμβιομηχανική στην Ορθοπαιδική” 2019 – 2020
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία της 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Έδρας Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα είναι διετές και πραγματοποιείται στο Σουκάκιο Ετρευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημικού Νοσοκομείου Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Οργανώθηκαν από εμένα τα μαθήματα που αφορούσαν την Εμβιομηχανική της Σπονδυλικής Στήλης.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Διαχείριση κρίσεων στον τομέα της υγείας” 2019 – 2020
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα οργανώνεται από κοινού από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων, από το New York College και από το Bolton University και έχει διετή διάρκεια. Συμμετέχω ως διδάσκων στο ως άνω μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τα παρακάτω θέματα: