Περίπτωση: ΙΛ. ΚΟ. – Ιδιοπαθής παιδική σκολίωση: Συντηρητική αντιμετώπιση
Η ΙΛ. ΚΟ. σε ηλικία 8 ετών διαπιστώθηκε ότι πάσχει απο ιδιοπαθή παιδική σκολίωση. Ο γενόμενος ακτινολογικός έλεγχος έδειξε οτι υφίσταται οργανικό θωρακο-οσφυικό κύρτωμα μεγέθους 33 μοιρών και ένα αντιρροπιστικό θωρακικό 20 μοιρών. Λόγο της μεγίστης πιθανότητος να επιδεινωθεί η σκολιωτική παραμόρφωση αποφασίστηκε να υποβληθεί σε συντηρητική αντιμετώπιση με την εφαρμογή ειδικού θωρακο – οσφυικού κηδεμόνα απο θερμοπλαστικό υλικό.
Εικόνα 1: Προσθιοπισθία ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης της ΙΛ. ΚΟ. ηλικίας 8 ετώς και 3 μηνών. Παρατηρείται η ύπαρξη αριστερού θωρακο – οσφυικού κυρτώματος μεγέθους 33 μοιρών κατά Cobb και ενός αντιρροπιστικού θωρακικού μεγέθους 20 μοιρών.
Εικόνα 2: α,β,γ. Φωτογραφίες της ΙΛ. ΚΟ. μετά την εφαρμογή του κηδεμόνα DDB (αντιρροπιστικός κηδεμόνας). Ο κηδεμόνας φοριέται 20 ώρες το 24ωρο δηλαδή το παιδί κοιμαται και πηγαίνει σχολείο φορώντας τον κηδεμόνα. Προοδευτικά καθώς το παιδί μεγαλώνει και το σκολιωτικό κύρτωμα ανταποκρίνεται στην θεραπευτική αγωγή με τον κηδεμόνα, οι ώρες που φορά το παιδί τον κηδεμόνα περιορίζονται προοδευτικά. Κατα κανόνα ο κηδεμόνας αλλάζει κάθε ένα με ενάμιση χρόνο και αφαιρείται όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία της σκελετικής ωρίμανσης που είναι συνήθως τα 17 με 18 έτη.
Εικόνα 3: α,β. Προσθιο – οπίσθιες ακτινογραφίες της ΛΙ. ΚΟ. μετά την εφαρμογή του κηδεμόνα. Παρατηρείται σημαντική μείωση του θωρακο-οσφυικού και θωρακικού κυρτώματος μετά την εφαρμογή του κηδεμόνα. Βεβαίως η διόρθωση είναι πλασματική διότι η ακτινογραφία λαμβάνεται με το παιδί να φορά τον κηδεμόνα. Δεν σημαίνει οτι έχει επιτευχεί οριστική διόρθωσης της σπονδυλικής στήλης μετά την αφαίρεση του κηδεμόνα.
Η πάσχουσα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά κλινικό – ακτινολογικά είτε μέσω άλλης μεθόδου προκειμένου να επιβεβαιώνεται η σωστή εφαρμογή του κηδεμόνα. Σημειωτέον οτι αρκετές φορές διαπιστώνεται επιδεινωση του σκολιωτικού κυρτώματος είτε διότι είναι λανθασμένη η εφαρμογή του κηδεμόνα και γενικά η συντηρητική αντιμετώπιση, είτε διότι είναι τέτοια η “δυναμική” του σκολιωτικού κυρτώματος που δεν “υπακούει” σε καμμία συντηρητική αγωγή, οπότε ακολουθεί η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολιώσεως.
Leave a reply →