Περίπτωση: Μου. Αν. – Εκφυλιστικές παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης
Εικόνα 1-α(339),β(340),γ(403),δ(404)-chip 618
Στην εικόνα 1 παρουσιάζεται προεγχειρητική πλάγια (εικόνα α) και προσθιοπίσθια (εικόνα β) ακτινογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (Α.Μ.Σ.Σ.). Παρατηρείται ότι υφίσταται : 1) αναστροφή της φυσιολογικής λόρδωσης της Α.Μ.Σ.Σ. σε κύφωση,
2)υπεξάρθρημα με πρόσθια παρεκτόπιση του 5ου ως πρός τον 6ο αυχενικό σπόνδυλο,
3)έντονες οστεοαρθριτικές εκφυλίσεις σε πολλά επίπεδα με ιδιαίτερα σημαντική οστεοφύτωση στις σπονδυλικές διαρθρώσεις του Luschka.
Στις εικόνες γ και δ απεικονίζονται οι πλάγιες ακτινογραφίες της Α.Μ.Σ.Σ. σε κάμψη και έκταση. Παρατηρείται ότι διατηρείταιη αυχενική κύφωση, με κορυφή το 5ο-6ο αυχενικό σπόνδυλο.
Εικόνα 2 – α(406),β(407),γ(408),δ(411),ε(409),ζ(410)-chip 618
Στις παραπάνω εικόνες (α,β,γ,δ) παρουσιάζεται η προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία της Α.Μ.Σ.Σ., ακολουθία Τ2 και Τ1. Έχει πραγματοποιθεί οβελιαία λήψη, στην οποία παρατηρείται η αλλοίωση του σήματος του νωτιαίου μυελού, στο επίπεδο του 4ου και 5ου αυχενικού σπόνδυλου ως συνέπεια της απομυελίνωσης. Επίσης είναι φανερή η στένωση του νωτιαίου σωλήνα και η πίεση που ασκείται επι του νωτιαίου μυελού. Ενώ στις εικόνες ε και ζ παρουσιάζεται η αξονική τομογραφία η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε εγκάρσια λήψη και διακρίνεται στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων λόγω των οστεοφύτων καθώς και του σπονδυλικού σωλήνα.
Εικόνα 3 – α,(381),β(382),γ(384),δ(388),ε(391),ζ(394),η(401),θ(402)-chip 618
Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά η κάθε εικόνα.
α) Διεγχειρητική πλάγια ακτινογραφία της Α.Μ.Σ.Σ. για προσδιορισμό του σπονδυλικού επιπέδου.
β) Διεγχειρητική φωτογραφία. Ο ασθενής ευρίσκεται σε ύπτια θέση και η χειρουργικήπροσπέλαση γίνεται απο τη δεξία πλευρά της Α.Μ.Σ.Σ. .
γ) Διεγχειρητική φωτογραφία. Το σώμα του 5ου και του 6ου αυχενικού σπονδύλου έχει αφαιρεθεί για να επιτευχθεί πλήρης αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των σύστοιχων αυχενικών νευρικών ριζών.
δ) Διεγχειρητική φωτογραφία. Ο εκπτυσσόμενος κύλινδρος εκ τιτανίου έχει τοποθετηθεί μεταξύ της αφαίρεσης των σπονδυλικών σωμάτων του 5ου και 6ου αυχενικού σπονδύλου γεφυρώνοντας το προκληθέν κενό μεταξύ του 4ου και 7ου αυχενικού σπονδύλου.
ε) Διεγχειρητική φωτογραφία. Ο εκπτυσσόμενος κύλινδρος εκ τιτανίου ευρίσκεται στη θέση του, γεφυρώνοντας τη περιοχή απο το 4ο μέχρι τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο.
ζ) Διεγχειρητική φωτογραφία. Πλάκα οστεοσύνθεσης εκ τιτανίου έχει τοποθετηθεί έμπροσθεν του κυλίνδρου. Η πλάκα σταθεροποιείται δια κοχλίων στα σώματα του 4ου και 7ου αυχενικού σπονδύλου.
η,θ) Διεγχειρητική πλάγια και προσθιοπίσθια ακτινογραφία της Α.Μ.Σ.Σ. μετά τη τοποθέτηση του εκπτυσσόμενου κυλίνδρου και της πλάκας σπονδυλοδεσίας.
Εικόνα 4 – α(432),β(433)-chip 618
Στις εικόνες διαφαίνεται η μετεγχειρητική προσθοπίσθια και πλάγια ακτινογραφία της Α.Μ.Σ.Σ.. Παρατηρείται η αποκατάσταση της αυχενικής λόρδωσης και η καλή θέση των υλικών που υποκατέστησαν τα αφαιρεθέντα σπονδυλικά σώματα και σταθεροποίησαν την Α.Μ.Σ.Σ.
Leave a reply →